Tentoonstelling Museum Noordwijk 2015

07 oktober 2015

In Museum Noordwijk heb ik een aantal 'overlevingsstrategieën' laten zien, getekende desktop figuren die een oplossing laten zien voor de problemen en tegenslagen van alle dag. Deze tentoonstelling (Troost, Overleving en Bezwering) was een duo-expositie met de beeldhouwer Maja van Hall. 

Uit de catalogus van de tentoonstelling:

Renate Dorrestein: Maja van Hall en Roesja Trimbos hebben voor deze expositie op rake wijze grote en kleine ervaringen die om troost schreeuwen, tastbaar gemaakt. Opvallend vaak is daarbij sprake van humor. Dat moet dus het zesde en misschien wel meest belangrijke kenmerk van troost zijn: een gelegenheid aangereikt krijgen om even in de lach te schieten. Wie lacht, ziet opeens meer dan alleen maar die ene kant van de zaak en wordt daardoor bevrijd.

Dorine Holman: Maja wil nog wel wat over de figuurtjes van roesja zeggen: 'Die nuanceverschillen in haar verschillende tekeningen, bijvoorbeeld in de gezichtsuitdrukking, of de oogjes van het poppetje, dàt is de kracht van het werk van Roesja. De eenvoud ervan geeft de kijker de gelegenheid om zijn of haar eigen verhaal erin kwijt te kunnen'.

Renée Korbee: Ook Roesja Trimbos zoekt naar verstilde beelden en met weinig tekst kom je veel over haar innerlijke roerselen te weten. Het ademt kwetsbaarheid uit maar wel met een scherp randje. Haar tekeningen doen mij denken aan de prenten van cartoonist Bas van der Schot die in 2014 de Inktpotprijs won. Het terugbrengen van wereldleed tot de essentie in een grafisch subtiele stijl spreekt bij een groot publiek tot de verbeelding. De aanzet hiertoe schemert al door in deze debuut-expositie. Ik kan me voorstellen dat ze op korte termijn meer durft te laten zien van zichzelf maar ook grotere politieke of levensbeschouwelijke thema's via haar subtiele tekenwerk gaat aanpakken.